BÖLÜM-3 EVAPORATÖR VE KONDENSERLERDE ARIZA BULMA


o EVAPORATÖR

o Evaporatör ısıyı absorbe eden serpantindir. İçinden soğutucu akışkanın geçirilerek buharlaştırılır.

o İklimlendirme ve soğutma sistemlerinde evaporatör genellikle soğutulacak ortama yerleştirilir.

o Evaporatör çeşitleri

o Doğal havalı evaporatörler

o Cebri havalı evaporatörler

o Kuru genleşmeli TGV beslemeli evaporatör

o Boru ceket tipi sıvı soğutucu evaporatör (taşmalı)

o Kuru genleşmeli boru ceketli evaporatör

o Taşmalı evaporatörler

o Şamandıra kontrollü taşmalı tip evaporatör

o KARLANMA NEDENLERİ

o EKSİK SOĞUTMA KAPASİTESİ

o KOVAN VE KANGAL BORULU EVAPORATÖR ARIZALARI

o TAŞMALI EVAPORATÖR ARIZALARI

o Taşmalı evaporatörde kompresöre sıvı yürümesinin önlenmesi

o Taşmalı evaporatörlerde yağ dönüşü için kullanılan sistem

o SIVI EVAPORATÖR ARIZALARI

o KONDENSER

o Kondenser evaporatörün aldığı ısıyı uzaklaştırır. Serpantin olarak evaporatöre benzer.

o Küçük boyutlu kondenserlerde serpantin üzerine hava üflenir ve hava soğutmalı olarak adlandırılır.

o Büyük ticari ve endüstriyel kapasiteli kondenserlerde ise kondenser içinden su dolaştırılır ve su soğutmalı adını alır.

o Kondenser tipleri

o Düşey kondenser Yatay kondenser

o Su soğutmalı kondenser tipleri

o Su soğutmalı kondenserler

o Kangal borulu kondenser

o Boru ceket tipi yatay kondenser

o Su sistemi tipleri

o Evaporatif kondenser tipleri

o Evaporatif kondenser

o HAVA SOĞUTMALI KONDENSERLER

o Hava soğutmalı kondenserlerde dış sıcaklığa bağlı olarak yoğunlaşma sıcaklığının değişimi

o SU SOĞUTMALI KONDENSER

o Cebri sirkülasyon ile kondenserin temizliği

o Su soğutmalı kondenserlerde su giriş sıcaklığına bağlı olarak yoğunlaşma sıcaklığının değişimi

o EVAPORATİF KONDENSERLER

o Her gün bir defa asgari olarak yapmanız gerekenler:

1. Kondenser hava girişlerinde yaprak, kağıt parçası gibi akışı zorlaştıran elemanları kontrol edin.

2. Pompa ve fanlardaki anormal sesleri ve titreşimleri dinleyin. Onlar fan veya kanatlardaki gevşekliği, kasnakların gevşediğini, yatakların bozulduğunu gösterir. Anormal seslerin sebebini belirleyin ve gerekiyorsa tamir edin.

o Her hafta bir kez asgari olarak yapmanız gerekenler:

  1. Püskürtme memelerini ve dağıtım tavalarını ve su toplama haznesi çıkış menfezlerini, tıkanmaları denetleyin, gerekiyorsa temizleyin.

2. Blöf hattının çalışıp çalışmadığından, kontrol ederek emin olun. Doğru miktarda blöf yapılmasının mineral konsantrasyonlarının çökelti yapmasını önleyeceğini hatırlayın. Gerekiyorsa blöf hattını temizleyin

3. Haznedeki su seviyesini kontrol edin. Tamamlama suyu şamandıra valfini çökelmeler için kontrol edin, gerekiyorsa temizleyin.

o Üç ayda bir kez asgari olarak yapmanız gerekenler

1. Pompa ve motorları temizleyin. Fan, pompa ve motor yataklarını yağlayın. Sıkıştırmalı bileziklerin ve yatak manşonlarının sıklığını kontrol edin. İçten çekmeli tip kondenserlerin fan ve motorları daha sık bakım gerektirir. Çünkü bunlar devamlı sıcak ve nemli havaya maruz kalır.

2. Takılan bütün kayış ve kasnakların sıklığını kontrol edin. Aşınmış yıpranmış kayışları, çatlamış ve eskimiş kasnakları değiştirin. Kayış gerginliğini ve kasnakların mildeki sıklıklarını kontrol edin. Kayış ve kasnakların düzgün olup olmadıklarını kontrol edin.

3. Fan kanatlarının göbeğe olan sıkılıklarını kontrol edin. Kanatlardaki eğilmeleri ve çentikleri denetleyin. Bunlar fanın balansını bozarak hava üfleme kapasitesini değiştirebilir. İçten çekmeli fanlarda mineral çökeltilerine dikkat edin ki bunlar fanın balansının bozulmasına neden olabilir.

o SOĞUTMA KULELERİ

o Günlük olarak yapmanız gereken işlemler:

1. Sınırlandırılmış su ve hava için tıkanmaları gözleyin. Hava girişlerinde, dolgularda, damla tutucularda yabancı maddeleri kontrol edin. Bu elemanların dışlarını da yıkayın.

2. Anormal gürültü ve titreşimleri kontrol edin. Bu, fanların ve kasnakların gevşek olduğunu, kasnak ve hareket mili kavramalarının gevşekliğini veya yatakların ve redüksiyon dişlilerinin kötü yataklandığını gösterir. Aşırı gürültünün kaynağını belirleyin ve gerekiyorsa tamir edin.

3. Su karışım tavasındaki ve haznedeki su seviyesini kontrol edin. Su seviyesi çok yüksek veya düşük ise sebebini belirleyin ve gerekiyorsa tamir edin.

o Haftada bir kez yapmanız gerekenler:

1. Karışım tavasını, püskürtme memelerini ve emme deliğindeki tıkanmaları denetleyin, gerekiyorsa temizleyin.

2. Fan hız redüksiyonundaki yağ seviyesini kontrol edin, kir ve su ihtiva ediyorsa yağı değiştirin.

Ayda bir kez fan hız redüksiyonlarındaki çıkış deliklerini temizleyin. Redüksiyon yağındaki su ve kirleri dahi kontrol edin. Kir ve su ihtiva ediyorsa yağı değiştirin.

o Üç ayda bir kez yapmanız gerekenler:

1. Fan ve pompa motorlarını temizleyin ve fan, pompa ve motor yataklarını yağlayın. Sıkıştırmalı bileziklerin ve yatak manşonlarının sıkışıklığını ve gevşekliğini kontrol edin.

2. Takılan bütün kayış ve kasnakların sıkılığını kontrol edin. Aşınmış ve yıpranmış kayışlar, çatlamış ve eskimiş kasnakları değiştirin. Kayış gerginliğini ve kasnakların mildeki sıklıklarını kontrol edin. Kayış ve kasnakların düzenli olup olmadığını denetleyin.

3. Hız redüksiyon dişlilerindeki yağı değiştirin.

4. Dişli mekanizmalı fanlarda; motor, hareket mili ve redüksiyon dişlilerinin düzenini kontrol edin. Kavramaların sıklıklarını da kontrol edin.

5. Fan kanatlarının göbeğe olan sıkılıklarını kontrol edin. Kanatlarındaki eğilme ve çentikleri denetleyin. Bunlar fanın balansını bozarak hava üfleme kapasitesini değiştirebilir. Bazı soğutma kulelerinde fan kanatları ayarlanabilir olmaktadır. Bütün kanatlar özel pimlerle sistem tasarımcıları tarafından özel olarak hazırlanmıştır.

o Yapısal Bakım

o Yapısal bakımın miktarı ve tipi kulenin yapısına, suyun durumuna ve kule yapımında kullanılan malzemelere bağlıdır. İlk olarak kuledeki, dolgulardaki, karışım tavasındaki ve damla tutuculardaki tortuları temizleyin. Su haznesinin çıkışındaki çamur çökeltilerini temizleyin; çamurların sistemde kalmaması için dikkatli olmalısınız.

o Kuleyi temizledikten sonra boyanmış döküm ve çelik parçalarının durumlarını gözden geçirin. Şayet gerekiyorsa pasları uzaklaştırmak için tel fırça veya kimyasal pas temizleyici kullanın ve tekrar bir antipas boya ile boyanın. Aşırı şekilde korozyona uğramış parçaları değiştirin.

o Ağaçtan yapılmış parçaların çürümelerini gözden geçirip, çürümüş olanlarını yenileyin. Kule dışında kullanılmadıkça ahşap elemanları boyamayın. Plastik parçaları genellikle boyamak istemez.

Bu blogdaki popüler yayınlar

BUZDOLABI ELEKTİRİK DEVRESİ

BÖLÜM-2 KOMPRESÖRLERDE ARIZA BULMA

Soğutma Sistemi Yardımcı Elemanları